رک (Rack) یکی از مهمترین تجهیزات زیرساختی شبکه است. رک محفظهای فلزی است که به منظور نگهداری و محافظت از تجهیزات مختلف شبکه همچون کابلها، سوییچ، پچپنل، سرور، تجهیزات ارتباطی، برق اضطراری (UPS) و… از آن استفاده میشود. بهطور کلی، رکها به سه گروه رکهای 2-pos-4 ،post و 6-post و دو نوع رک اصلی دیواری و ایستاده تقسیم میشوند.
رکها میتوانند به شکل فریم باز که قابلیتهای بیشتری ارائه میکنند یا به شکل محصور که حفاظت بیشتری را ارائه میکنند استفاده شوند.
درون رک (Rack) چه تجهیزاتی قرار میگیرد؟
در حالت کلی درون یک رک، روترها، سرورها، سوییچها، پچپنلها، تجهیزات تلفنی و تجهیزات چندرسانهای قرار میگیرند. این تجهیزات در اغلب موارد به رک متصل شده یا از طریق قلابهای قابل اتصال و پیچهایی که به آنها رک ایر (rack ear) گفته میشود برای قرار دادن مطمئن آنها در پستها (جایگاه موردنظر) استفاده میشود.
انواع رک (Rack)
رکها ممکن است به صورت ایستاده، دیواری یا پایه سقفی (Wall-mount) که برای صرفهجویی در فضای کف و زمانی که امکان استفاده از رکهای معمولی مناسب نیست به کار گرفته میشوند. رکهای 2-post بیشتر برای تجهیزات مخابراتی و رکهای 4-post برای تجهیزات شبکه استفاده میشوند.
برخی از مطالب مرتبط:
تمام روش های صرفه جویی در مصرف جوهر پرینتر
آشنایی با قطعات و اجزای تشکیل دهنده یک سرور
با مدل تصمیم گیری RAPID و روش استفاده از آن آشنا شویم
گواهینامه ssl چیست و چگونه کار می کند؟
روش های افزایش امنیت مودم یا روترهای بیسیم (وایرلس)
از دیگر ویژگیهای شاخص میتوان به فنهای خنک کننده رک، سینی کابلها، کشوها و کابلهای برق آن اشاره کرد. رکهای دیواری عمدتا برای شبکههای کوچک یا بخشی از یک شبکه بزرگ استفاده میشوند. درب رکهای دیواری ممکن است از جنس، شیشه، شیشه با زه فلزی یا شیشه با فریم فلزی باشد.
نحوه محاسبه ابعاد یک رک
در زمان خرید برای بررسی ابعاد مطابق با دستورالعمل زیر استفاده کنید:
نحوه محاسبه ارتفاع:
واحد اندازهگیری ارتفاع در رک یونیت (U یا RU) است. یونیت یک واحد اندازهگیری صنعتی است. یک یونیت برابر با 4.445 سانتیمتر است. بهطور مثال23U به یک رک با ارتفاع 6 فوت اشاره دارد. رکهای نیمه بلند معمولا 18U تا 22U بلندی دارند. رکهای دیواری معمولا از 5 تا 12 یونیت و رکهای ایستاده از 12 تا 47 یونیت ارتفاع دارند.
نحوه محاسبه عرض:
عرض رکها در حالت کلی برابر با 60 سانتیمتر است.
نحوه محاسبه عمق:
هر تولیدکنندهای عمق خاصی را برای رکهای خود در نظر میگیرد، در نتیجه ابعاد دقیقی برای این پارامتر نمیتوان ارائه کرد، اما در حالت کلی، رکهای دیواری بهطور معمول دارای طول 40، 45 و 60 سانتیمتر هستند، در حالی که رکهای ایستاده در حالت کلی دارای عمق 60، 80 و 100 سانتیمتر هستند. در رکهایی که باید سرور در آنها نصب شود، رک با عمق یک متر استفاده میشود تا سرور به لحاظ طولی بدون مشکل در آن قرار گیرد.
نکته: تقریبا غیرممکن است که برای هر دستگاهی که روی یک رک قرار دارد یک کنسول جداگانه نصب کرد.
نکته:
اگر کابلها به شکل درهم و برهم درون یک رک قرار بگیرند و هیچگونه تلاشی برای مرتبسازی آنها انجام ندهید، در عمل مانع از آن میشوید که هوا به درستی جریان پیدا کند که همین مسئله به افزایش درجه حرارت منجر خواهد شد. در یک رک معمولی، هوا از طریق شاسی و از جلو به عقب جریان پیدا میکند. در مراکز داده که دارای چند رک هستند، از مکانیزم مشخصی برای جابهجایی هوای گرم و سرد استفاده میشود.
به گونهای که هوای سرد از طریق مجاری خاصی وارد شده و هوای گرم به سمت بالا و خروجی هدایت میشود. در شکل زیر مشاهده میکنید که هوای سرد از دریچههایی که در کف یا مجاری نزدیک به دیوارها قرار گرفته به قفسههای هر رک وارد میشوند. محفوظههای خروجی هوای گرم را به سمت خروجیهایی که مرتبط با دستگاههای خنک کننده هستند هدایت میکنند.
به عبارت دقیقتر از یک مکانیسم چرخشی برای تبدیل هوای گرم به سرد و بالعکس استفاده میشود. گوگل برای خنکسازی مراکز داده خود از چنین رویکردی استفاده میکند.