اگر برای خرید پرینتر به فروشگاههای مختلف مراجعه کرده باشید، اصلیترین سوالی که فروشنده از شما میپرسد این است که پرینتر لیزری میخواهید یا پرینتر جوهرافشان؟ در مقالههای قبلی درباره پرینترهای لیزری توضیح دادهایم، حالا میخواهیم به پاسخ پرسش پرینتر جوهرافشان چیست بپردازیم تا بهترین خرید را داشته باشیم.
جوهرافشان از اواسطه دهه ۸۰ میلادی وارد بازار شدند، از آن زمان تا به حال پرینترهای جوهری همگام با پیشرفت تکنولوژی بوده و تغییر کردند. پرینترهای جوهری به دلیل کارکرد آسان و قیمت پایینی که دارند، در بازار وسایل اداری بسیار پر طرفدار هستند. پرینترهای جوهری برحسب نوع کارکردی که دارند، به تک کاره و چندکاره تقسیم میشوند. در پرینترهای چندکاره، دستگاه علاوه بر پرینت از قابلیت فکس، کپی و اسکن نیز برخوردار است.
یک چاپگر جوهرافشان معمولی میتواند پرینتی با حداقل وضوح ۳۰۰dpi چاپ کند. در برخی از مدلهای پرینترهای جوهری نسخههای چاپی تمام رنگی، با ۶۰۰dpi پرینت بگیرند.
انواع پرینترهای جوهر افشان
پرینترهای جوهرافشان، بسته به نوع کارکردی که دارند، به دو دسته خانگی(اداری) و صنعتی تقسیم میشوند. در مدلهای خانگی که در این مقاله به توضیح آنها پرداختهایم، هد و کاغذ، هر دو در جریان فرایند چاپ حرکت میکنند. اما در پرینترهای صنعتی جوهری، هد ثابت بوده و این کاغذ است که حرکت میکند.
نحوه کار چاپگر جوهر افشان
پرینتر جوهر افشان، چاپگری است که برای ایجاد تصاویر، قطرات (ذرات) بسیار کوچکی از جوهر را روی کاغذ پخش میکند که در واقع عمل پاشش جوهر اتفاق میافتد. در ادامه به نحوه کار چاپگر جوهرافشان میپردازیم، این پرینتر برای چاپ تصاویر با عمل پاشش، ذرات بسیار ریز جوهر را روی کاغذ اسپری میکند.
ویژگیهای قابل مشاهده در خروجیهای چاپگر جوهرافشان
- دقت بالا
- کوچک بودن نقاط (ذرات) به طوری که ضخامت قطر این نقاط بین ۵۰ تا ۶۰ میکرون است.
- رنگهای متفاوت نقاط و ترکیب آنها با هم و تشکیل تصاویر با کیفیت بالا
بخشهای تشکیل دهنده چاپگر جوهر افشان
یکی از فرقها و تفاوتهای بین پرینترهای جوهرافشان و لیزری، در قطعات به کار رفته در آنها است. صدها قطعه در پرینترهای جوهری، وجود دارند که در کنار یکدیگر کار میکنند تا میلیونها قطره میکروسکوپی را روی کاغذ بگذارند. در ادامه قصد داریم به معرفی، بخشهای تشکیل دهنده چاپگر جوهرافشان بپردازیم.
هد چاپگر
هد در چاپگرهای جوهرافشان، مانند مغز پرینتر محسوب شده و از مهمترین بخشهای آن است. عمل پاشیدن قطرات ریز جوهر روی کاغذ، توسط این بخش از دستگاه صورت میگیرد. در اصل این عمل، توسط سوزنهای نازل بسیار کوچکی که روی هد پرینتر قرار دارند، انجام میگیرد. با عبور کاغذ از زیر هد چاپگر، دستگاه هد نیز حرکت کرده و این سوزنهای بسیار ریز که جت نیز نامیده میشوند، جوهر را روی کاغذ اسپری میکنند.
برخی مطالب مرتبط:
نصب و راه اندازی پرینتر Hp M26nw بصورت وایرلس
آموزش نصب پرینتر اچ پی P1102w و ۱۲w به صورت وایرلس
کارتریج
کارتریجها نیز براساس عملکردی که پرینترها دارند، به دو دسته جوهری و لیزری تقسیم میشوند. کارتریج مورد استفاده در پرینترهای جوهری Ink cartridge نامیده شده و به صورت مایع است. این کارتریج برحسب جنسی که دارد، به دو دسته دای و پیگمنت تقسیم میشود.
این جوهر برای چاپ روی کاغذ و ثبیت در آن، نیازی به حرارت ندارد و به سرعت خشک میشود. کارتریجهای پرینترهای جوهرافشان، اغلب یک کیت سه رنگ که شامل رنگهای قرمز، زرد و آبی است میشود، همراه با این کیتها کارتریج مشکی نیز وجود دارد. پرینترهای جوهری برای چاپ رنگی باید، این کیت سه رنگ را با رنگ مشکی ترکیب کنند. عمل ترکیب کارتریجها با یکدیگر، فرایندی طولانی است همین موضوع سبب میشود سرعت پرینت در چاپگر جوهری بسیار کند باشد.
بسیاری از کاربران پرینترهای جوهری، تصور میکنند که امکان شارژ کارتریج برای این چاپگرها وجود ندارد. زیرا در هنگام شارژ کارتریج جوهری، متخصص باید با استفاده از سرنگ و سوزن بدنه کارتریج را سوراخ کرده و سپس آن را درون پرینتر قرار دهد. با سوراخ شدن بدنه، احتمال نشتی جوهر از کارتریج به درون پرینتر وجود دارد. نشت جوهر در پرینتر، میتواند به قطعات دستگاه صدمات زیادی وارد کند.
میله تثبیت کننده
از این میله برای اطمینان از ثبات و استحکام هد، در زمان حرکت آن روی کاغذ استفاده میشود.
دستگاه تغذیه کاغذ
پرینترها قابلیتهای متنوعی دارند، برخی از این چاپگرها برای تغذیه کاغذ از سینی کاغذ استفاده کرده و در برخی مدلها نیز از قابلیت تغذیه اتوماتیک استفاده می کنند
عملیات چاپ در پرینتر جوهرافشان چگونه است؟
- بعد از فشردن دکمه چاپ، اطلاعات از سیستم و رایانه به پرینتر میرسد. در این مرحله درایور پرینتر، اطلاعات رسیده از رایانه را دریافت کرده و آنها را برای پرینتر ترجمه خواهد کرد.
- بعد از ترجمه اطلاعات توسط درایور، این نرم افزار میزان آمادگی چاپگر برای اجرای عملیات را بررسی کرده و سپس آن اطلاعات را از طریق پورت در اختیار پرینتر میگذارد.
- پرینتر جوهرافشان، این اطلاعات را دریافت کرده و سپس، آنها را در یک بافر ذخیره خواهد کرد. مقدار حافظه بافر، به نوع پرینتر بستگی دارد.
اگر از پرینتر برای مدت زیادی استفاده نشده باشد، قبل از شروع فرایند چاپ، دستگاه عملیات تمیز کردن هد پرینتر به صورت خودکار را انجام خواهد داد. بعد از تمام شدن این چرخه شسشتو، پرینتر عملیات چاپ را آغاز خواهد کرد. - این فرآیند تا اتمام چاپ روی صفحه تکرار خواهد شد.
سرعت چاپ در پرینترهای مختلف متفاوت بوده و برای اندازه گیری آن از واحدی به نام ppm که سرعت چاپ یا تعداد صفحات در یک دقیقه است استفاده میکنند. این واحد در پرینترهای متفاوت متیغر بوده و به مدل پرینتر، رنگی یا چندکاره بودن آن بستگی دارد.
مشخصات پرینترهای جوهرافشان
هنگامی که برای خرید پرینتر به فروشگاه مراجعه میکنید، با کمی سوال و جواب متوجه خواهید شد که پرینترهای جوهری به نسبت پرینترهای لیزری از قیمت کمتری برخوردار هستند.
یک چاپگر جوهری ارزان قیمت، اغلب از وزن پایینی برخوردار بوده و کوچک است. شما میتوانید برای مصارف خانگی و یا برای شرکتهایی با حجم کاری کم، از یک پرینتر جوهرافشان ارزان قیمت استفاده کنید. زیرا میتوانید به راحتی آن را روی میز کار گذاشته و یا جابه جا کنید.
سرعت چاپ در پرینترهای جوهرافشان، بسته به نوع و مدل دستگاه متفاوت است. به عنوان مثال در یک چاپگر معمولی جوهری این سرعت برای چاپ رنگی، به ۱۱ صفحه در دقیقه و برای چاپ تک رنگ به ۱۳ صفحه در دقیقه میرسد.
اگر به دنبال پرینتری، برای چاپ عکسها و اشکال گرافیکی هستید، پیشنهاد تمامی فروشندگان به شما پرینتر جوهری خواهد بود.
معایب پرینترهای جوهرافشان
- در ابتدای مقاله به این موضوع اشاره کردیم که، یک کیت سه رنگ و یک کارتریج مشکی برای انجام عملیات چاپ در پرینترهای جوهری به کار میروند. ترکیب کارتریجها با یکدیگر، بسیار زمان بر بوده و همین عامل باعث میشود سرعت چاپ در پرینترهای جوهری به شدت کاهش یابد.
- درست است که پرینترهای جوهری، قیمت خرید بسیار پایینی دارند اما این قیمت پایین، شامل مواد مصرفی و ملزومات آنها نمیشود. کارتریجهای جوهرافشان بسیار گران قیمت بوده و از ظرفیت و عمر پایینی نیز برخوردار هستند. علاوه بر قیمت بالا، کارتریجهای جوهری قابلیت شارژ هم نداشته و باید تعویض شوند.
- زیرا کارتریج نیز مانند هر وسیله دیگری، تاریخ انقضا دارد و با گذشتن از این تاریخ، دیگر امکان استفاده از آن را نخواهید داشت. علاوه بر خشک شدن کارتریج، با عدم استفاده از پرینتر، به هد دستگاه نیز لطمه خواهد خورد و فرایند چاپ هم دچار مشکل میشود.
با دانستن معایب و مشکلات پرینترهای جوهر افشان، میتوانید انتخاب بهتری داشته باشید.
نگهداری چاپگرهای جوهرافشان
با توجه به قیمت بالای پرینترها، باید روشهایی را برای افزایش عمر مفید آنها به کار گرفت.. دفترچه راهنما که اغلب در داخل جعبه قرار دارد نحوه کار با دستگاه، نصب و معانی ارورها را بیان میکند.
در هنگام نصب به محل قرار گیری پرینتر دقت کنید. دستگاه نباید در معرض تابش مستقیم آفتاب باشد. رطوبت نیز، روی کارکرد دستگاه تاثیر منفی میگذارد.
به منبع تغذیه دستگاه دقت کنید، پریز برق باید کاملا سالم باشد تا نوسانات برق روی دستگاه تاثیر منفی نگذارند.
در صورتی که چاپگر جوهرافشان شما نیاز به تعویض قطعات داشت، از کارشناس تعمیر پرینتر بخواهید تا از قطعات اصل در آن استفاده کند. (خرید قطعات غیراصل فقط باعث ایجاد هزینه دوباره در زمانی کوتاه میشود.)
در صورتی که پرینتر شما سینی کاغذ دارد، زمانی که از آن استفاده نمیکنید آن را ببندید و همچنین روی آن را با پارچه و یا کاوری بپوشانید، تا از ورود گرد و غبار به درون دستگاه جلوگیری کنید.
برای جلوگیری از خشک شدن جوهر و یا خرابی کارتریج در صورتی که از آن استفاده نمیکنید یکبار در هفته تصویری را پرینت بگیرید و مطمئن شوید که جوهر کارتریج شارژ باشد.
تعمیر پرینتر جوهرافشان
توسعه شبکه آداک در ادامه به سوالاتی که به صورت معمول برای مشتریانش پیش میآید پاسخ میدهد.
۲- چرا چاپگر به صورت ناگهانی خاموش میشود؟
در صورت خرابی مین برد که مهمترین قطعه پرینتر است، شما با این مشکل روبرو میشوید. این قطعه وظیفه اجرای پردازشهای دستگاه را دارد. خرابی این قطعه معمولا ناشی از نوسانات برق است. برای حل این مشکل کافی است با یک کارشناس تعمیر چاپگر تماس بگیرید.
۳- چرا چاپ روی برگهها کم رنگ است و یا کاغذ به صورت سفید خارج میشود؟
در این صورت درام چاپگر شما نیاز به تعمیر و یا تعویض دارد. وظیفه درام انتقال جوهر روی کاغذ است.
۴- چرا کیفیت چاپ روی برگهها افت کرده است؟
در صورتی که فیوزینگ پرینتر دچار مشکل شود این اتفاق میافنتد. فیوزینگ هنگام چاپ جوهر را گرم میکند تا روی کاغذ نفوذ کند. قبل از رفتن به سراغ قطعات هنگام مواجه شدن با دو مشکل بالا، حتما بررسی کنید که جوهر دستگاه شما تمام نشده باشد.